Cod: F62.1 -   Cod Incomplet

CAPITOL 5
DENUMIRE CAPITOL: Tulburari mentale si de comportament (F00-F99)

Schimbari durabile de personalitate, care nu pot fi atribuite unei leziuni si boli cerebrale



  • Descriere capitol:
  • Includeri Capitol: tulburari ale dezvoltarii psihologice
  • Excluderi Capitol: simptomele, semnele si determinarile anormale clinice si de laborator, neclasificate altundeva (R00-R99)

  • Bloc: Tulburari de personalitate si de comportament la adulti (F60-F69)
  • Descriere Bloc: Acest bloc include o varietate de afectiuni si tipare de comportament semnificative clinic ce tind sa fie persistente si apar ca expresia stilului de viata al individului si modului de a stabili raporturi cu el insusi sau ea insasi si cu altii. Unele din aceste afectiuni si tipare de comportament apar timpuriu in cursul dezvoltarii individuale, ca rezultat atat al factorilor constitutionali cat si al experientei sociale, in timp ce altele se dobandesc mai tarziu in cursul  vietii. Tulburarile de personalitate specifice (F60.-), alte tulburari de personalitate si mixte (F61.-), si schimbarile de personalitate durabile (F62.-) sunt tipare de comportament durabile si adanc inradacinate, manifestandu-se ca raspunsuri inflexibile la un larg evantai de situatii sociale si personale. Ele reprezinta deviatii semnificative sau extreme de la modul in care individul obisnuit dintr-o cultura data percepe, gandeste, simte si, mai ales, are legatura cu altii. Asemenea tipare de comportament tind sa fie stabile si cuprind multiple domenii ale comportamentului si functionarii psihologice. Ele sunt in mod frecvent, dar nu intotdeauna, asociate cu diferite grade de suferinta subiectiva si probleme de performanta sociala.
  • Includeri Bloc:
  • Excluderi Bloc:

  • Categorie: Schimbari durabile de personalitate, care nu pot fi atribuite unei leziuni si boli cerebrale
  • Descriere Categorie: Tulburarile de personalitate si comportament la adult care s-au dezvoltat la persoane fara vreo tulburare anterioara ca urmare a expunerii la un factor de stress catastrofic sau prelungit in mod excesiv sau ca urmare a unei boli psihiatrice severe. Aceste diagnostice ar trebui sa fie puse numai atunci cand exista evidenta unei schimbari definite si durabile in tiparul unei persoane privind perceptia, legatura sau gandirea asupra mediului inconjurator si a lui sau a ei insasi. Schimbarea de personalitate ar trebui sa fie semnificativa si sa fie asociata cu un comportament inflexibil si cu defect de adaptare absent inaintea experientei patogene. Schimbarea nu ar trebui sa fie o manifestare directa a altei tulburari mentale sau un simptom rezidual al vreunei tulburari mentale anterioare
  • Includeri Categorie:
  • Excluderi Categorie: tulburarea comportamentala si de personalitate datorita bolii, vatamarii si disfunctiei cerebrale (F07.-)

  • Subcategorie: Schimbare durabila de personalitate dupa o boala psihiatrica
  • Descriere Subcategorie: Tulburare de personalitate, persistand cel putin doi ani, care este atribuita experientei traumatice privind suferinta in urma unei boli psihiatrice severe. Schimbarea nu poate fi explicata printr-o tulburare de personalitate anterioara si ar trebui sa fie diferentiata de schizofrenia reziduala si alte stari de recuperare incompleta in urma unei tulburari mentale anterioare. Aceasta tulburare este caracterizata printr-o dependenta si atitudine de cerere excesiva fata de altii; convingerea de a fi schimbat sau stigmatizat de boala ducand la o incapacitate de a forma si a mentine relatii stranse si de incredere personale si la izolare sociala; pasiviate, interese reduse si implicare scazuta in activitati de recreere; plangeri persistente de a fi bolnav, care pot fi asociate cu plangeri hipocondriacale si un comportament de bolnav; dispozitie disforica sau labila neprovocata de prezenta unei tulburari mentale curente sau tulburari mentale anterioare cu simptome afective reziduale; si probleme de lunga durata de functionare sociala si ocupationala.
  • Includeri Subcategorie:
  • Excluderi Subcategorie:

  • Simbol:
Anteriorul COD Schimbari durabile de personalitate, care nu pot fi atribuite unei leziuni si boli cerebrale
Urmatorul COD Schimbari durabile de personalitate, care nu pot fi atribuite unei leziuni si boli cerebrale
4 4